مثبت اندیشی و مثبت گرایی
جمعه, ۳ شهریور ۱۳۹۶، ۰۳:۵۳ ب.ظ
نویسنده: حسن مانیان
منبع :اختصاصی راسخون
چکیده
در یک کلام میتوان گفت که انسان است و اندیشههایش. اگر اندیشه منفی باشد: یا انسان را برای همیشه متوقف کرده یا به انحراف برده و در مسیری خارج از مسیر واقعی خلقت بشریت میکشاند. و اگر اندیشه مثبت باشد: انسان را به سر منزل خیر و صلاح و موفقیت خواهد رساند. ما در این مقاله برای واکاوی مثبت اندیشی و مثبت گرایی مباحثی ارائه نمودیم از قبیل: نوگرایی مثبت، نشاط و مثبت گرایی در متون دینی، تأثیر کلام، علائم مثبت اندیشی، تغییر نگرش منفی به مثبت، تغییر زاویه دید به زندگی، خوش بینی، تأثیر رنگها و...کلید واژه: مثبت اندیشی، مثبت گرایی، نگرش، خوش بینی، تأثیر کلام.
مقدمه
نوگرایی مثبت
مثبتاندیشی
مثبتاندیشی به شما کمک میکند تا به بهترین شکل با زندگی کنار بیایید. برای داشتن یک زندگی مثبتتر، اولین قدم، آن است که احساسات، افکار و باورهای خود را بشناسید.
مثبتاندیشی صرفاً در داشتن افکاری خاص خلاصه نمیشود، بلکه نوعی رویکرد و جهتگیری کلی درباره زندگی است، مثبتاندیشی یعنی توجه داشتن به امور مثبت در زندگی و نپرداختن به جنبههای منفی. مثبتاندیشی به معنای آن است که تصور خوبی از خویش داشته باشیم، نه آن که همواره خود را سرزنش کنیم. مثبتاندیشی یعنی نیک اندیشیدن درباره دیگران و حسن ظن داشتن به آنها و با دیگران به صورت مثبت برخورد کردن. مثبتاندیشی به این معناست که انتظار داشته باشیم تا در دنیا به بهترین چیزها برسیم و یقین داشتن به این که به خواستههای خود خواهیم رسید.
مطالعاتی که در سالهای 1953 و 1984 و 1990 و 1993 و 2002 انجام گرفته نشان داده است، کسانی که مثبتاندیش هستند، در مقایسه با افراد منفیباف، در دوران میانسالی سالمترند و از نظر شغلی موفقیتهای بیشتری دارند. این مطالعات نشان داده که احتمال آن که افراد مثبتاندیش، کار خود را ترک کنند، نصف افراد منفیباف است ولی احتمال شادمانی آنها سی برابر افراد منفیباف است و به طور متوسط هم هفت سال و نیم بیشتر از آنها عمر میکنند. (2)
نشاط و مثبت گرایی در متون دینی
بهترین آیینها، با طبیعت آدمی و سازمان آفرینش او سازگار بوده، نیازمندیهای طبیعی و فطریاش را برآورد؛ در غیر این صورت، نه قابل عمل است و نه میتواند آدمی را خوشبخت و سعادتمند سازد. تعالیم اسلام به دلیل توجه به این نیازها و متناسب بودنش با فطرت آدمی است.
به گفته علامه طباطبایی، اسلام، نه انسان را از نیروها غرایز و خواستههایش محروم میکند و نه همه توجه را به تقویت جنبههای مادی معطوف میدارد؛ نه او را از جهانی که در آن زندگی میکند، جدا میسازد و نه او را بینیاز از دین و شریعت، به حساب میآورد و این سه زاویه، مثلثی را ترسیم کرده که انسان در محدوده آن کمال مقصود خود را به دست میآورد و به سعادت ابدی میرسد و اگر یکی از این زاویهها باز شود و نادیده تلقی گردد، انسان را دچار سقوط میکند و از اوج انسانیت به ورطه هلاکتش میکشاند. (4)
از شادی تعاریف گوناگونی شده، مانند: «احساس مثبتی که از حس ارضای پیروزی به دست میآید»، «مجموع لذتهای منهای درد»، «حالتی که در فرآیند نیل به علاقهها در آدمی به وجود میآید». این پدیده هر چند از زوایای گوناگونی تعریف و تشریح شده است، ولی به اتفاق اندیشمندان یک ضرورت و نیاز اساسی انسان به شمار میآید؛ چه کسی را میتوان یافت که مدعی باشد نیازمند به شادی نیست؟ اصلاً اساس جهان هستی و پدیدههای آن به گونهای طراحی شدهاند که در آدمی شادی ایجاد کنند. بهار با طراوت، صبح پر لطافت، طبیعت با ظرافت، آبشارهای زیبا، گلهای رنگارنگ، دیدار دوستان، ازدواج و پیوند و انسان و... همه، شادیآور و مسرّتبخش است. از آن جا که شادی، ناکامی، ناامیدی، ترس و نگرانی را از انسان دور میسازد، روانشناسان به ایجاد و تثبیت آن در انسان دستور اکید دادهاند و این همه حکایتگر این حقیقت است که شادی نیاز اساسی و ضروری میباشد.
با کندوکاو در نظریات و گفتههای دانشمندان و متون معتبر، میتوان موارد ذیل را در زمره عواملی بر شمرد که حالت شادی و نشاط را در انسان پدید میآورند: *ایمان *رضایت و تحمل *پرهیز از گناه *مبارزه با نگرانی *تبسم و خنده *مزاح و شوخی *روی خوش *خود آرایی *پوشیدن لباسهای روشن *حضور در مجالس شادی *ورزش *امید به زندگی *کار و تلاش *سیر و سفر *تفریح *تلاوت قرآن *تفکر در آفریدههای خداوند *صدقه دادن *نگاه کردن به سبزهها و... (5)
قرآن برخی عوامل شادی و نشاط را مخصوص مؤمنان دانسته است؛ «قُل مَن حَرَّمَ زِینَةَ الله الَّتِی أَخرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّیِّباتِ مِن الرِّزقِ قُل هِیَ لِلَّذِینَ آمَنُوا فِی الحَیاةِ الدُّنیَا خالِصَةً یَومَ القِیَامَة؛ بگو (در برابر کسانی که بسیاری از مواهب زندگی را تحریم میکردند) ای پیغمبر چه کسی زینت و آرایش و زیباییهایی را که خداوند از درون طبیعت برای بندگانش بیرون کشیده، حرام کرده است. بگو این مواهب پاک و این زیباییها برای مردم با ایمان در همین زندگی دنیا و در زندگانی جاوید آخرت قرار داده شده است. با این تفاوت که در این دنیا، زیباییها به زشتیها آمیخته است؛ شادیها به غم آلوده و آمیخته است؛ ولی در دنیای دیگر و در روز رستاخیز، این زیباییها و این مواهب پاک، برای مردم با ایمان به صورت خالص وجود دارد». (6)
در اینباره حضرت رسول اکرم (ص) میفرمایند: «مؤمن شوخ و شاداب است». (7)
حضرت علی (ع) میفرمایند: «شادمانی، گشایش خاطر میآورد». (8) نیز در جای دیگر میفرمایند: «اوقات شادی، غنیمت است». (9) همچنین میفرمایند: «هرکس شادیاش اندک باشد، آسایش او در مرگ خواهد بود». (10)
امام صادق (ع) میفرمایند: «هیچ مؤمنی نیست که شوخی در طبع او نباشد». (11) نیز میفرمایند: «شوخ طبعی، بخشی از حسن خلق است». (12)
امام رضا (ع) میفرمایند: «کوشش کنید اوقات شما چهار زمان باشد؛ وقتی برای عبادت و خلوت با خدا، زمانی برای تأمین معاش، سعتی برای معاشرت با برادران مورد اعتماد و کسانی که شما را به عیبهایتان واقف میسازند و در باطن به شما خلوص و صفا دارند و وقتی را هم به تفریحات و لذایذ خود اختصاص میدهید و از شادی ساعتهای تفریح، نیروی لازم برای عمل به وظایف وقتهای دیگر را تأمین کنید». (13)
در سیره معصومان، عنصر شادی آنچنان اهمیت دارد که علاوه بر تأیید آن به بسترسازی، زمینهسازی و ایجاد آن نیز توصیه شده است. (14)
یکی از صحابیان از رسول خدا (ص) پرسید: «آیا اگر با دوستان خود، شوخی کنیم و بخندیم، اشکالی دارد؟» حضرت فرمودند: «اگر سخن ناشایستی در میان نباشد، اشکالی ندارد». (15)
شناسایی علائم و نشانههای مثبتاندیشی
از فکر کردن به نتایج منفی خودداری کنید. چون هر چیزی را که به ذهنتان راه دهید در آنجا رشد خواهد کرد. بنابراین فقط و فقط بهترین افکار را به ذهن خود راه دهید. این افکار را پرورش دهید و بر آنها تمرکز کنید، آنها را تأیید کنید، آنها را مجسم کنید، درباره آنها دعا کنید و آنها را با ایمان احاطه کنید. بگذارید این افکار، دلمشغولی شما بشوند. انتظار بهترین نتیجه را داشته باشید تا قدرت ذهنی خلّاق که قدرت خداوند آن را هدایت میکند بهترین نتیجه را عاید شما بکند. (16)
• تصمیم بگیرید که در زندگی، کاستن از شکستها و افزودن بر موفقیتها را هدف خود قرار دهید. این امر به شما کمک میکند تا در هر کاری که انجام میدهید، به جنبههای مثبت توجه کنید.
• راهکارهای مثبتاندیشی را تا زمانی که به صورت بخشی از فعالیتهای روزمره شما دربیایند و بتوانید آنها را بدون هیچ زحمتی انجام دهید، دائماً تمرین کنید.
• به این نکته توجه کنید که افراد خوشبین، در کارهای خود موفقترند، سالمترند، و در مقایسه با دیگران، کمتر دچار افسردگی میشوند.
• هر زمان که پیشبینی نتیجه یک وضعیت میپرازید، از خود سؤال کنید که چطور میتوانید به یک نتیجه خوب برسید و برای رسیدن به این وضعیت خوب، به چه منابعی نیاز دارید.
• عادت به شاد بدون با فکر کردن به مطالب خوشحال کننده به وجود میآید.
• اگر انتظار داریم از برکت آرامش در زندگیمان برخوردار شویم باید به طور دائم خودمان را به سکوت مقید کنیم.
• ایمان قلبی و به کار بردن اصول و روشهای مذهبی، آرامش و آسودگی به همراه میآورد و به این ترتیب، قدرت جدیدی به جسم، روح و ذهن میدهد.
• افکارتان را کنترل کنید. به خاطر بسپارید که اغلب اوقات همانی میشوید که به آن فکر میکنید.
• اتفاقات گذشته و وقایع فراروی ما، در مقایسه با آن چه در درونمان قرار دارد، بسیار حقیر و ناچیزند.
- ۹۶/۰۶/۰۳
- ۲۳۸ نمایش